Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Klasszikus horrorfilmek kritikái! ;)

CreepyPark

A texasi láncfűrészes mészárlás: A teljes széria - 1.rész

A fűrész családtag

2019. január 19. - Terence Bird

texas-chainsaw-masacre-posters.jpg

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Tobe Hooper ismeretlen, független, perszonális rendezőként hozta létre az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlást. A hat évvel ezelőtti, Az élőholtak éjszakája explotaiton világát és sivár hangulatát igénybe véve akart megalkotni egy új, elmebeteg, kannibál és sírrabló pereputtyról szóló mozit. Már a filmforgatás háttere is figyelemfelkeltő volt, ugyanis a filmet a maffia pénzelte és összesen 140.000 dollárból készült. 

tcm_fb_event_1.jpg

Na de a történet: Adott öt zsenge fiatal, akik épp Texasban utazgatnak. Először egy enyhén elmezavarodottnak tetsző stopposal gyűlik meg a bajuk, majd betérnek egy viskóba, ahol mindenféle hullákból, testrészekből és szervekből összetákolt dekorációk borítják a szobákat, ráadásul egy hűtőhelyiségben, egy nagydarab, henteskötényes, emberi bőrből készült maszkot viselő férfi, embereket darabol, láncfűrésszel (ő Bőrpofa). Hamarosan a család kereszttüzébe kerülnek, melynek tagjai az előbb említett Bőrpofa, a fentebb szóba kerülő, elmeháborodott stoppos, a család épelműnek tűnő, de kegyetlen, szadista feje, egy már-már zombiszerű, vénséges nagyapó, valamint a már valószínűleg, ténylegesen halott nagymama. A család célja, hogy ne maradjanak szemtanúk, de nem szeretik a gyors halált...

leatherface.jpg

A film rettenetesen sivár és nyomott hangulattal bír, amire az elmebeteg család, valamint az őket megfelelően játszó színészek, még rá is tesznek egy nagy lapáttal. Ez a hangulat és a család aberrált ábrázolása, ütős végeredményt hoz, ráadásul a filmet igaz történetként mutatták be, amit akkoriban - megfelelő sajtó és internet hiányában - könnyen el lehetett hitetni a néppel. Mindezek tükrében a film, több mint 30 millió dolláros bevételt hozott, amit egyébként a maffia, jóformán teljesen, le is nyúlt. 

10/10

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986) 

tcm2poem2.jpg

Miután a filmet támogató maffia, lehúzta a bevétel nagyrészét, Tobe Hooper elég nagy nevet szerzett magának, olyan filmekkel mint a Poltergeist és az Életerő. A texasi láncfűrészes mészárlás kult-státuszát azonban nem tudta felülmúlni. A film, bár talán nem volt még igazi slasher, azért a fiatalokat hentelő sorozatgyilkosaival, már lepakolta az alapjait a műfajnak, így a 80-as évek folytatás-dömpingjében és slasher-dömpingjében várható volt a 2. rész. Végül, maga Hooper állt kötélnek, hogy leforgassa a legenda folytatását, melynek bemutatójáig, 12 évet kellett várni. Végül, 1986-ban mozikba is került a várva várt film.

20190121_011255.png

A történet pontosan 12 évvel később játszódik. Kedvenc elmebeteg családunk, egy másik texasi városkába költözött, ahol egy barlangban hentelik áldozataikat és oda hordják a sírokból kirabolt emberkéket, közben a család feje, Drayton, chilit főz, természetesen nem marhából. A család után nyomozó rendőri erő, miután a saját, természetes közegében senki nem hísz neki, összefog a rádiós lánykával és elhatározzák hogy rendet raknak a városban. 

Háát... a második rész... valahogy nem sikerült jól. A baj az hogy, mintha trashre akarták volna venni a figurát, de mégis meghagyták a "megtörtént események alapján" kártyát, ami így nagyon nem vág egybe, ráadásul tompul a sivár hangulat is. A gyilkos család továbbra is kellőképpen beteg, ez valamelyest megmenti az összképet, a mondat, hogy: "Nálunk a szex nem elfogadott, de a fűrész családtag!", máig az egyik kedvelthorrorfilmes elszólásom. Viszonylag szórakoztató baromság, de akkor is baromság. 

5/10

Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III (1990) 

image-w1280.jpg

A 2.rész nem hozta azt a nézettséget amit vártak, így nem is ugrottak bele egyből a folytatásosdiba. Gyakorlatilag négy évet aludtak rá, így egyből a 90-es években találták magukat a 3. résszel, erről az évtizedről tudni kell hogy temette a franchiseokat, így sajnos a texasi család sorsa, szinte megpecsételödőtt. 

A 3.részt már nem Tobe Hooper, hanem Jeff Burr rendezte, akinek a nevéhez egy-két-zs-horror köthető. Ezúttal egy párocska keresztezi a kannibál család útját. A különbség annyi, hogy a család tagjai kicserélődtek, csak Bőrpofa és a Nagypapa a régiek, de az újak is megfelelő mértékben elmebetegek, kannibálok és gyilkosok. Adott (ismét) egy nagyon retardált testvér, egy kevésbé retardált tesó, egy családfőként funkcionáló, idősebb hölgy, valamint egy kislány. 

20190121_011204.png

A készítők, továbbra is ragaszkodtak a "valós" kártyához, viszont méginkább trash irányba vitték a koncepciót. A félelem teljesen eltűnik, a címszereplővé előlépett Bőrpofa, alig szerepel. A család elmebeteg faktora az egyetlen, ami megmaradt, az is főként Viggo Mortensen színészi játékának köszönhető, valamint annak, hogy egy kislányt és egy idősebb nőt is rászuszakoltak a családfára. Gyenge film, de mégis szórakoztató!

6.5/10 

The Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1994)

1_25guedqwcq_bawjzggpjhq.gif

A horror-szériáknak leáldozott, mindenki az utolsókat rúgta, A texasi láncfűrészes mészárlás pedig csak 3 részt élt meg, egy olyan korban, ahol a fiatalabb szériák a dupláját, sőt, akár a háromszorosát is elérték (Péntek 13). Bőrpofa és családja még egy utolsót rúgott, az 1994-es résszel, melyet az első rész egyik írója, Kim Henkel rendezett. 

Ezúttal egy szalagavatóról elkóborolt társaság akad, az ismételten megújult család kereszttüzébe. A családról ezúttal már nem is nagyon érdemes írni. Bőrpofa női ruhát hord, ott van a lábprotézises Vilmer, a családfő (Matthew Mcnuggets McConaughey), vagy a felesége, Darla, az egyébként jól szituált irodista, a final girlt pedig Renée Zellweger játsza. A film legnagyobb bulshitje, egy rejtélyes öltönyös férfi, aki segíti a családot, valamilyen titkos kormány projectel. 

mv5by2y1ywm4y2itmjhims00zjk2lwfinjetnjhkndrlzwy2mjuwxkeyxkfqcgdeqxvymzu4odm5nw_v1.jpg

Szóval hiába a lelkesedés, illetve a majdani Oscar-díjas és Golden Globe díjas tehetségek beemelése, ha az ötletek annyira buták, hogy a kivitelezés egy hajszálnyit mentheti meg a végeredményt. A vicc, hogy a történetet úgy zárták le, hogy folytatni lehessen... komolyan vehetetlen, butácska, trash film, amely így is elszórakoztatt. 

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horror-park01.blog.hu/api/trackback/id/tr214572978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása