Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Klasszikus horrorfilmek kritikái! ;)

CreepyPark

The Hills Have Eyes/Sziklák Szeme (1977)

2019. június 21. - Terence Bird

Egy nyaralás alatt lévő család, Carter-ék a kopár Nevadai sivatagon vág át, remélve hogy megtekinthetik a régi ezüst bányát. Miután lerobban az autójuk, hamar rá kell jönniük, nincsenek biztonságban, egy kannibálhorda módszeresen megpróbálja őket levadászni. A horda vezetője pedig nem más, mint, Papa Jupiter, egy erőszakos bolond, aki elrabolt feleségével hozott létre egy torz családot. A Carter családnak, nem csak a kannibálokal, kell felvenniük a harcot, hanem a természet erőivel is.

hills_have_eyes_hed.jpg

Az 1977-es The Hills Have Eyes nagyon gyorsan a feledés homályába borult, méltatlanul elfeledett alkotása ez, az amerikai horrorfilm mesterének, Wes Craven-nek. A sztori kőegyszerűsége ellenére a feszültség szinte végig tapintható. Némi meglepetés, hogy színész fronton elég gyenge az összkép. A színészi játék, számomra túl mesterkélt és Színpadias volt. Mai szemmel nézve ez a film egyik leggyengébb pontja. A képi világ, az öltözékek, a színek és a látvány kimondottan jól tükrözi a hetvenes éveket, emiatt egészen hangulatosnak mondható. Nincsenek benne felesleges üresjáratok, a történet ugyan néhol megpihen, de aztán újra ugyanazzal a lendülettel halad tovább. Az egész filmet belengi a B-filmek hatása, és egy sajátos varázst kölcsönöz neki. A The Hills Have Eyes nagy erőssége, hogy nagyon jól, fokozatosan építi fel a feszültséget, hogy aztán következzen a finálé, ahol jócskán elszabadulnak az indulatok. A feszült történethez hozzá tesz a film kicsit lassú, kimért tempója és a nagyon nyomasztó, jelenetekhez simuló zenéje. Ha valaki a Moteleken meg a Final Destination-on szocializálódott, annak valóban vontatottnak tűnhet. Mielőtt véget ér a cikk, elhoztam nektek pár érdekességet a filmről.

Wes Craven-re különösen nagy hatással volt Tobe Hooper idegtépő grindhouse klasszikusa, az 1974-es eredeti Texasi Láncfűrészes Mészárlás. Craven először fanyalogva fogadta a film címét, hisz ő eredetileg Blood Relations-nek akarta keresztelni a moziját.

hills-have-eyes-03-new-arrow.png

A film eredetileg a X-es besorolást kapott volna az NMHH-tól. Ezt a korhatár-besorolást a 18-as karikás filmeknél is durvább, azaz kizárólag felnőttek számára ajánlott. Ezért Wes megvágta a filmet, véglegesen R besorolást kapott.

Röviden összefoglalva, a The Hills Have Eyes alapvetően szórakoztató, de nem könnyed szórakozást nyújt, mivel az utolsó fél órája egy feszült thriller. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horror-park01.blog.hu/api/trackback/id/tr4414905924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.06.23. 14:09:37

Annyira nem lett elfelejtve. A magyar tévékben elő szokott fordulni. Azt nem tudom, hogy melyik, mert ritkán nézek horrort.

efmint · unalomfilozofiak.blog.hu 2019.06.23. 20:45:26

Én csak a remaket láttam, az tök jó volt. Nem is tudtam, hogy annál van korábbi verzió, de mostmár tudom, úgyhogy le is csekkolom. Kár, hogy nem hoztál a végén még több érdekességet, még olvastam volna!
süti beállítások módosítása