Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Klasszikus horrorfilmek kritikái! ;)

CreepyPark

The Texas Chainsaw Massacre / A texasi láncfűrészes (2003)

2019. április 19. - Terence Bird

A texasi láncfűrészes mészárlás igazi kultuszfilm, az egyik első slasher mozi, megkerülhetetlen klasszikusa a műfajnak, ami nem kevesebbet tett, mint egy teljes alműfajt teremtett, és útjára indította a horror történelem egyik legikonikusabb gyilkosát, Bőrpofát. Tobe Hooper az eredetivel olyan magasra tette a lécet, hogy később saját maga is alig ugrotta át. A klasszikus és sikeres alapötlet újrahasznosítására 2003-ban került sor. A német születésű Marcus Nispel került a rendezői székbe, aki a filmrendezés előtt videoklipekkel foglalatoskodott. Marcus úgy döntött, hogy megmutatja milyen az igazi Bőrpofa és családja, ami robosztus, elmebeteg és agresszív. Meglepően jó slasher filmet hozott össze a rendező, persze az ezredfordulóra megnővő igényekhez igazítva.

mv5bzddiowvlnditzguxzs00mjyylwiwmwitnmfmywixmwe5njg0xkeyxkfqcgdeqxvymjm0odm0ndk_v1.jpg

Texas egy Isten háta mögötti vidékén öt fiatal felvesz egy stoppoló lányt, aki a furgonban végez magával. A fiatalokat megrázza a haláleset, úgy döntenek, hogy a helyiektől kérnek segítséget. Egy elhagyatott tanya ajtaján kopogtatnak, de ezt később mind megbánják, ugyanis a tanyán csupa pszichopata lakik, akik nem látják őket szívesen. A fiataloknak menekülniük kell a láncfűrészes gyilkos, Bőrpofa és családja elől.

A sztori a jól ismert elemekből építkezik, nem ez fogja feltalálni ilyen téren a spanyolviaszt, de egy darabolós horrortól többet nem is érdemes várni. A történeten átfutva meg lehet állapítani, hogy A texasi láncfűrészes minden szempontból megfelel a slasherhorrorok követelményeinek. Szinte kliséhalmaz az egész: koszlott benzinkút, autókázó fiatalok, egy út, mely rémálomba fúl. Azonban okosan használja fel ezeket a kliséket, és nem fullad a film unalomba. A hátborzongató képsorok elég feszülté teszik ahhoz a nézőt, hogy az elkövetkező kötelező jelenetek alatt is megmaradjon a fura, bizonytalan érzés. Vagyis a film hangulata rémisztő, végig feszültség van jelen a képkockákon. Marcus Nispel ráérzett arra, hogy mit is jelent a Texasi láncfűrészes mészárlás. Megteremtette a zseniális és gyomorforgató atmoszférát. Tagadhatatlan, hogy jó pár jelenetet és jelentős momentumot megidéz az eredeti filmből, és még a folytatásokból is. Ezek viszont nem lelketlen másolások, hanem valódi és stílusos tiszteletadások a széria múltja előtt és kikacsintások a rajongóknak. Marcus elmerült a mocsokban, majd beledobta ennek a közepébe a film szereplőit. A kegyetlenség és a gore nem viszi el a filmet, bár vannak benne tényleg igazán sokkoló jelenetek. Legalábbis én felsziszogtam egy-egy részt látva. A slasher horrorfilmekkel szemben itt hőseinket nem csak fizikálisan kínozzák meg hanem lelkileg is, márpedig igazából a kettővel együtt lehet olyan ingert elérni, hogy a néző egyszerre féljen és undorodjon.

tmp_plo2vo_dbc5f2af42ca4896_mcdtech_ec048_h.JPG

Az operatőri munka dicséretre méltó (érdekesség: az 1974-es eredetit és a 2003-as feldolgozást egyaránt Daniel Pearl fotografálta) a vér ábrázolása különösen ijesztő, mivel a vörös hihetetlenül élénken mutat a matt (sárgás-barnás) színek mellett. A vágások is alkalmasak a feszült hangulat megteremtésére. A díszletek is félelmetesek. Bőrpofa és elfajzott családja is vérfagyasztó. Színészek – Jessica Biel és R. Lee Ermey szerintem kimondottan jól játszik –, a díszlettervezők, és szinte mindenki a stábból beleadott apait-anyait, hogy egy összességében kitűnő slashert kapjanak a zsáner rajongói. A gyilkosságok, az üldözések, az őrület, és a realitás keveredése, a remake mocskossága és fojtogató forrósága miatt nekem még mindig az egyik nagy kedvencem A texasi láncfűrészes, amit az egyik legjobb slashernek és remake-nek tartok egyben, amit valaha láttam. Nem igazán tudok negatívan nyilatkozni a filmről, mert szerintem ez egy tisztességesen összerakott film, amiben minden megvan, amit egy horrortól várhatunk. A film a realizmusáért külön jópontot érdemel.

Összeségében a Texasi láncfűrészes egy kiváló feldolgozás lett, amit a rajongók egyértelműen imádni fognak. Önmagában is problémamentesen megállja a helyét, így az új nézők is a keblükre ölelhetik. Az külön pont hogy újra szabályosan éreztem a nézés közben a rothadást, ami átjárhatja a Hewitt házat. Remélem meghoztam a kedveteket a megnézéséhez, számomra abszolút kedvenc. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horror-park01.blog.hu/api/trackback/id/tr3114775644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása