Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Klasszikus horrorfilmek kritikái! ;)

CreepyPark

Hideg csontok (2005)

Hideg csontok a gyermekkórházban

2019. február 01. - Terence Bird

maxresdefault_2.jpg

A Mercy Falls Gyermekkórház egy igen ódon épület valahol Anglia legeldugottabb csücskében. A kórház utolsó napjai meg vannak számolva, mert bezárásra ítélték. A róló lehúzását egy vasúti baleset miatt pár nappal elodázták, de csak azért, mert nem tudja a gyerekeket az új kórház ágyhiány miatt fogadni. Így kénytelenek az új munkatársat, Amy (Calista Flockhart) behívni éjszakásnak, aki a dolgozóktól hamar megtudja, hogy a második emeletet majdnem 50 éve lezárták, a gyerekektől pedig azt, hogy mégsem üres...

Mostanában már nem is lehet olyan horrort csinálni, amiben nincsen gyerekszereplő. Ennek talán az az oka, hogy a gyerekek valahogy sokak szerint jobban tudnak ijesztgetni. Ha pedig ezt megtoldják egy szinte megfoghatatlan, láthatatlan, természetfeletti elemmel, ami vagy aki persze gonosz, akkor már lehet is szorítani a szék karfáját. 

46236_1492510875_5014.jpg

Körülbelül ezt a receptet alkalmazza Jaume Balaguero. Calista Flockhart jól idomul Amy szerepéhez, a nehéz pillanatokban érezni lehet, mennyire szenved a lelkiismerete miatt, mert most nem akarja cserbenhagyni a gyerekeket. (Nem tartozik ide a magyarázat, aki megnézi a filmet, megérti, mire utalok most.) A film fűszerezése pedig a nyomozás, mert Amy sok olyan kérdést tett fel már érkezése pillanatában, amire feltűnő módon senki sem tud válaszolni: valójában miért ment el az elődje, aki Maggie-re vigyázott, Maggie miért beszél egy titokzatos "géplányról", miért tört el három percen belül egy kisfiú combja két helyen is, miközbencsak feküdt és miért lehet az emeletről zajt hallani? Miközben a válaszokat nyomozza, feledni lehet, hogy valójában horrort nézünk. 

Mindent meggondolva egy jól kitalált történetet követhetünk végig a bő másfél órában (bár a második szint olyan, mintha egy munkanap közepén zárták volna le), aminek az utolsó másodperceire hagytak két picike csavart - ráadásul mindkettő azon pillanat után jön, amikor azt hittem, vége a filmnek. Van egy jelenet a vége felé, ahol abba is lehetett volna hagyni a filmet. Kimondottan frappáns vég lenne ez, amit a zárójelenettel persze tönkretesznek. De nem kár érte, mert kapunk cserébe két csavart is. 

8/10 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://horror-park01.blog.hu/api/trackback/id/tr6114601006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása