Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Klasszikus horrorfilmek kritikái! ;)

CreepyPark

Péntek 13 (1980)

Jason Voorhes kultusza!

2019. január 20. - Terence Bird

fridaythe13th_1130_430_90_s_c1.jpg

Csapat fiatal kiruccanást tesz a Kristály-tóhoz, ahol annak idején egy kisfiú, Jason Voorhees a táborvezetők felelőtlensége miatt vízbe fulladt. Minden szép és pazar, a fiúk jól érzik magukat, a lányok jól érzik a fiúkat, mígnem valaki el nem kezdi őket egyesével lekaszabolni. 

1980-ban startolt a Péntek 13-sorozat, folytatva azt a slasher-agybajt, amelyet két évvel korábban a Halloween olyan erősen megolvagolt. Még ha a döntő többség szerint nem is sikerült felérnie Michael Myers-nagyságokba, sőt, a négy évvel később felszínre törő Elm Street-széria is beelőzte nívóban a Kristály-tavi gyilkosságokat, akkor is elég szép kultusz alakult ki. 

friday_the_13th_1980_still.jpg

Persze ehhez egy hokimaszkos terminátor is kellett, aki ebben a részben tulajdonképpen fel sem tűnt. Vagyis... nem úgy. 

A Péntek 13 pedig temérdek folytatást szült, azonban egyik rosszabb lett, mint a másik, de volt, amelyik már annyira szar volt, hogy pont attól lett remek. Később Jason-t még az űrbe is fellőtték, majd keresztezték útjait Freddy Kruegerrel, kapott egy remake-et is, sőt, készül a következő újragondolás. A horrorfilmipar valamiért azt hiszi, hogy tud újat mutatni ebben a témában. 

ps-1980-1.png

Kicsit elkalandoztam, lássuk tehát az első részt. A közelmúltban gondoltam egy nagyot, és miért ne, újra megnéztem az első pár részt - igen, a többi is tervben van. Klasszikus slasher-horror és ezzel úgy cakk-pakk mindent el is mondtam. Bulizó fiatalok, akiket mindvégig szemlél valaki a háttérből. Egy urban legenda, amit senki nem nyel be, pedig nem ártana. Főleg, hogy még a "helyi hülye" is rebesgeti a dolgot, de mivel őt senki sem veszi komolyan, majd pont ők fogják, mi? Aztán megkezdődik a csökkenés, kis társaságunk tagjai egyre kevesebben lesznek, különféle halálnemeket halnak az ismeretlen gyilkos, hasfelmetsző által. Ennyi. Egyszerű, mint a pofon, de mégis megvan a slasher-horrorok varázsa, legyen akármennyire puritán a forgatókönyv a maga módján. 

Tipikus agy-kikapcs mozi, amit általában egyetlen dologban szoktak megvariálni: a halálnemek. És valljuk be, sokszor akármennyire is képes leterhelni blődségeivel a Péntek 13-széria, azért nem szoktak megállni egy homlokba belevágott baltánál. Már itt, az első részben is kreatívkodtak, lásd Kevin Bacon halálát az ágyban - pár évvel később az első Elm Street-filmben amúgy Johny Deep az első szerepével szintén egy ágyban lelte halálát (mondjuk ő hol máshol, ha egyszer álmodott, ugye?)

Vérbeli slasher, semmi több, de annak abszolút megállja a helyét. Még akkor is, ha személy szerint nekem pint nem ez a kedvenc részem, de erről majd máskor. Az a filmvégi jelenet pedig, amikor az egyedüli túlélő a csónakban már éppen megnyugodna... Na, az mindent visz. 7/10 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://horror-park01.blog.hu/api/trackback/id/tr9414578902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása