Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Klasszikus horrorfilmek kritikái! ;)

CreepyPark

Mártírok (2008)

Csavaros, rejtélyes, sokkoló

2019. január 20. - Terence Bird

20151031nezhetetlen-filmek11.jpg

A Mártírok azon kevés horrorfilmek egyike, amelyekben a felkavaró erőszak nem cél, hanem csak egy eszköz a sok közül az inger kiváltásában. A filmet franciaországban rendkívül magas korhatárral megpróbálták ellehetetleníteni, Magyarországon pedig X-es csoportot, kategóriát kapott. Kiérdemli az előkelő figyelmet ugyanis nem csak szerintem a francia horror egyik legjelesebb, legerőteljesebb, legtöbbet említett alkotásáról van szó. Véleményem szerint az egyik legjobb, legprominensebb horrorfilm, sőt talán a műfaj egyik csúcsteljesítménye is. 

martyrs-2008-new-french-extremity-movie-review-pascal-laugier.jpg

Egy több sebből vérző, kegyetlenül meggyötört lányt találnak a rendőrök. Lucie-nak hívják és közel egy éve tűnt el. Nem hajlandó elárulni, hogy ki tartotta fogva, és hogy sikerült megszöknie. A rendőrség később megtalálja azt az elhagyatott vágóhidat, ahol a lány több sorstársával raboskodott, de arra nem sikerül rájönniük, hogy fogva tartóikat milyen cél vezette. Az árvaházba került Lucie egyedül csak Anna előtt hajlandó megnyílni és csak ők ketten tudnak arról az ártó szellemről, amely szökése óta üldözi a lányt. Tizenöt évvel később egy szemlátomást átlagos családra egy fiatal nő tör rá kezében egy csőre töltött vadászpuskával egyetlen kitörölhetetlen szándék által vezérelve: hogy bosszút álljon. 

A történet eddig nem hangzik túl fényesnek, de többet nem mondhatok el, mivel már negyedóra után fordulatok bonyolítják a sztorit. Már a nyitó képsorok is megkavarhatják az egyszerű nézőt, és bátran kijelenthetem, hogy ez a játékidő előrehaladtával sem fog módosulni. Roppant sokkoló mozi: a forgatókönyve már önmagában is pompás, Laugier ugyanis végig teljes kételyben tartja a nézőt. 

martyrs.jpg

A karakterek szépen ki vannak dolgozva. A színészekre sincs panasz. A remek forgatókönyvhőz ráadásul perfektcionista rendezés csatlakozik. A torture porn műfaj koronázatlan uralkodója, mely szerencsére nem esett bele az öncélúság kelepcéjébe. A francia újhullámos horror eddig talán legfényesebben ragyogó csillaga. Rendkívül erős mozi, csak erős idegzetűeknek! 

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horror-park01.blog.hu/api/trackback/id/tr6814574262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása